Animale bioluminescente: Ciudățenii ale naturii sau strategie de evoluție pentru organisme?
Lumea este un loc minunat, iar magia naturii este mai evidentă ca niciodată când vine vorba de animalele bioluminescente – animale care pot străluci în întuneric.
Ce este un animal bioluminescent
Termenul „bioluminescență” se referă la producerea de lumină de către organisme vii care este emisă din corpul lor. Această lumină este creată de organism fie printr-o serie de reacții chimice (de obicei, o substanță numită luciferin reacționează cu oxigenul într-o reacție chimică pentru a elibera energie sub formă de lumină), fie printr-o formă de bacterii luminoase pe care animalul le găzduiește. Deci, creaturile bioluminescente sunt, pur și simplu, animale care își produc propria lumină.
Deși animalele luminoase pot părea de pe altă lume, există o serie de motive practice pentru care animalele au evoluat această putere specială. Animalele din această listă produc lumină și folosesc bioluminescența pentru a:
- îndepărta prădătorii
- atrage prada
- se camufla
- atrage partenerii
- comunica între ele
De fapt, producerea de lumină s-a dovedit a fi o trăsătură atât de utilă încât a evoluat independent de cel puțin 40 de ori.
Animale care luminează
Așadar, bioluminescența este cea mai frecventă în oceane – unde, în adâncime, este singura formă de lumină – și revistei Nature, 76% din speciile oceanice sunt bioluminescente într-o anumită măsură. Mai multe creaturi terestre au evoluat, de asemenea, să strălucească, dar peștii sunt singurele vertebrate bioluminescente. Poate surprinzător, nu există plante cunoscute care să producă lumină – doar ciuperci bioluminescente.
Cu toate acestea, având în vedere tot acest context și fundal, mai jos prezentăm câteva dintre cele mai bizare organisme bioluminescente din lume.
De exemplu, printre creaturile bioluminiscente se numără următoarele: licurici, corali, moluște, caracatițe, meduze, pești pescar, pești lanternă, gândacii mici de stup, Motyxia Millipede, melci de mare, viermi luminescenți, Dinoflagellates. De asemenea, există și anumite ciuperci și bacteri luminoase.
Astfel, este interesant de menționat că există peste 70 de specii de ciuperci cunoscute care luminează, iar cele mai luminoase sunt găsite în regiunile tropicale. Unele ciuperci strălucesc pentru a descuraja prădătorii, altele luminează pentru a atrage insecte care să ajute la dispersarea sporilor lor, iar altele sunt luminiscente, ca un produs secundar al lemnului pe care îl metabolizează.